eiland malta

Eiland Malta Bezoeken

Het Eiland Malta

Malta (of officieel Repubblika ta’ Malta) bestaat uit een aantal eilanden in de Middellandse Zee. Malta is het grootste eiland. Tot de republiek behoren naast het eiland Malta ook Gozo (Ghawdex), Comino (Kemmuna) en de onbewoonde eilandjes Cominotto (Kemmunett), St. Pauls eiland en Filfla (Filfola). De hoofdstad van Malta is Valletta. De oppervlakte van alle eilanden bijelkaar is ongeveer 316 vierkante kilometer. Het eiland Malta bestaat uit 400.000 inwoners, waarmee het een van de dichtstbevolkte landen ter wereld is. Hierbij komen de nog ruim 1 miljoen toeristen die jaarlijks het land bezoeken. Het eiland Malta ligt in het zuiden van Europa in de Middellandse Zee op 93 kilometer ten zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië.

Valetta

Valetta is de hoofdstad van de republiek Malta. Valetta staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1980. Daarnaast is de stad de zetel van de Maltese regering en het parlement. In het centrum van Valetta wonen zo’n 7.000 inwoners; in het hele stedelijke gebied wonen ongeveer 300.000 mensen. In 2018 is Valetta de Culturele hoofdstad van Europa.

Gzira

Gżira (officiële naam is il-Gżira) is een plaats en gemeente aan de noordoostelijke kust van het eiland Malta met ongeveer 79000 inwoners. Gżira betekent “eiland” in het Maltees. Gzira heeft deze naam omdat Manoel Island recht tegenover de plaats ligt. De kust van Gżira staat bekend om het prachtige uitzicht op de fortificaties van Valletta vooral ’s avonds met de lichtjes.

Eiland Malta: Maltees

Op Malta hebben ze ook hun eigen taal, namelijk Maltees. De taal is ontstaan uit het Arabisch nadat de Arabieren Malta in 870 hadden veroverd. Sinds 1934 zijn Maltees en Engels de officiële talen van het eiland Malta.

Gozo

Gozo, of Għawdex zoals het lokaal in het Maltees wordt genoemd is, is na het eiland Malta het grootste eiland van de Maltese republiek. Gozo ligt op 5 kilometer ten noordwesten van Malta. Het eiland is ongeveer 67 vierkante kilometer groot. De hoofdstad van Gozo is Victoria (Rabat). Gozo telt ongeveer 27.000 inwoners. Gozo is dus veel minder dicht bevolkt dan Malta. Hierdoor wordt het als veel rustiger ervaren dan het eiland Malta. De Castiliaanse betekenis van het woord Gozo is ‘plezier’.

Comino

Comini is een eiland met een oppervlakte van 3,5 vierkante kilometer. De naam Comino komt van komijnzaad dat er vroeger
werd verbouwd. Een echte aanrader om te zien op Comino is de Blue Lagoon.

Comino Blue Lagoon

Dit is een baai met  prachtig helder blauw water. Hier kan je tevens zwemmen en snorkelen.

Blue Grotto

De Blue Grotto (Iil-Hnejja) ligt in het zuiden van het eiland Malta. Blue Grotto is eigenlijk een natuurlijke rotsformatie. De bodem van de grotten heeft een witte zandachtige kleur, hierdoor wordt het zonlicht erop weerkaatst. Door de ligging van Blue Grotto in combinatie met het zonlicht krijgt het water er vele uiteenlopende kleuren blauw. Onder water  lijkt in bepaalde inhammen alles fluorescent doordat een felle blauwe kleur wordt gereflecteerd. In andere delen van de grot vind je weer een diep donkerblauwe kleur. Door de hoek waaronder het zonlicht in de grotten schijnt is het effect voor 11 uur ’s morgens het mooist.

Golden Bay

Golden Bay ligt in het noordwesten van het eiland. Hier vind je Golden Beach. Het is één van de mooiste stranden van het eiland Malta.  Het zand is goudgeel. De water is  rustig in de baai. Daarnaast is het water zoals overal rond Malta, zeer helder.

Azure Window – Dwejra Point, Gozo

Azure Window is een natuurlijke brug, gelegen in het westen aan de kust van Gozo. Deze rotsformatie is ruim vijftig meter hoog.

Eiland Malta

Azure Window

Op de grond in de omgeving van de Azure Window liggen fossielen van weekdieren en ander zoutwaterleven. Dwejra Point behoort tot een van de beste duikplekken op het eiland Malta door de vele onderwatergrotten en de vele zeedieren.

Mdina

Mdina, ook wel de Stille Stad genoemd, ligt op het hoogste punt van het eiland, niet ver van de beroemde Dinglicliffs en het enige bos van het eiland Malta, Buskett Garden genaamd. Mdina heeft  gezellige smalle straten. In Bastion Street zit het restaurant Fontanella Tea Garden waar je kunt genieten van een fraai uitzicht en prima mediterraans eten. De taarten zijn ook aan te raden. We gingen regelmatig terug naar deze mooie plaats.

Manoel Theatre

Het Manoel Theatre (of Teatru manoel) is het enige echte theater op het eiland Malta. Het is gevestigd in de hoofdstad Valetta. Het theater werd in het jaar 1731 gebouwd. Daarmee is het één van de oudste theaters van Europa. De zaal is hoefijzervormig en lijkt veel op grote theaters als  Teatro Massimo in Palermo en La Scala in Milaan.

Sliema

Aan de noordoostkust van het eiland Malta ligt Sliema. Sliema ligt op enkele kilometers ten westen van Valletta. De kust van Sliema begint bij het plaatsje Gzira en loopt door tot St. Julians. Er wonen ongeveer 14.000 mensen in Sliema.  Sliema wordt in het Maltees Tas-Sliema genoemd. Dit betekent ‘vrede’, maar dan in de betekenis van vredige haven. Sliema werd in de negentiende eeuw het zomerresort voor de mensen uit de hoofdstad Valetta.
Sliema is volgens Maltese begrippen een hippe trendy plaats. Je vindt er veel moderne hotels en  de duurste appartementen van het eiland. Het straalt aanzien uit, wanneer je een adres hebt in Sliema. Langs de kust vind je een moderne boulevard (passeggiata), waar vooral ’s avonds veel mensen wandelen. Tevens vind je er de ‘Gnien Indipendenza’ (onafhankelijkheidstuin). Op de boulevard zijn veel bankjes, kiosken, terrasjes en restaurantjes. Het aantal restaurantjes neemt toe wanneer je in westelijke richting St. Julians (wat al begint bij Balluta Bay) nadert.

St Julians

St. Julians ligt aan de noordoostkust van Malta. Er wonen ongeveer 7.600 mensen. Het ligt net ten westen van Sliema. Langs de boulevard gaat Sliema bij Balluta Bay over in St. Julians. In een wijk in St. Julians, Paceville genaamd,  vindt het grootste gedeelte van het nachtleven van het eiland Malta plaats.

Op zoek naar een vakantie naar Malta kijk ook bij zonvakanties en aanbiedingen van NUvakantie.com

Vergelijkbare posts

Grootste Cruiseschip in Rotterdam

Grootste Cruiseschip in Rotterdam

Het grootste cruiseschip ter wereld komt binnenkort naar Europa en zal ook een bezoek brengen aan Rotterdam. Interesse om schip te zien? In oktober 2014

tickets boeken

Ibiza Low Budget!

Heb je niet zo’n groot budget en je wilt toch een keer heel graag naar Ibiza, dan kan dat zeker. Hier vind je wat tips

Ibiza Stranden

Op zoek naar Ibiza stranden? Ibiza heeft vele stranden en prachtige baaien. Van drukke stranden met beachclubs tot verlaten stranden en naaktstranden. Daarvoor hebben een aantal mooie Ibiza

Authentieke Ibiza

Het Authentieke Ibiza

Ik heb het de afgelopen tijd met name gehad over de toeristische en populaire badplaatsen op het authentieke Ibiza. Deze post zal met name gaan over